Buz hokeyi, adından da anlaşılabileceği gibi buz üzerinde iki takım arasında oynanan bir spor dalıdır. Sporcular hokey patenlerini giyerek, hokey sopaları ile diski veya pakı kontrol ederler. Pakın kaleye sokulması ile takımlar sayı bulmuş olurlar. Bir hokey takımında biri kaleci olmak üzere altı sporcu mola almadan oynanmaktadır. Temelde bir hokey takımında 20’den fazla sporcu bulunmaktadır. Oyuncuların mücadele kurallarını ihlal ettiği durumlarda, hakem ceza olarak o oyuncuyu dışarıya alır.
Hokey müsabakaları 15 veya 20 dakikalık üç devre üzerinden oynanmaktadır. Buz hokeyinin tarihi Orta Çağ’a kadar uzanmaktaydı. Kuzey Avrupalılar tarafından bu dönemde oynanan spor, daha sonra 19. yüzyılda ilkel şekilde Kanada’da oynanmaya başlamıştır. Günümüzde buz hokeyi alanında önde gelen ülkelerden bazıları Kanada, Rusya, ABD ve Finlandiya olarak sıralanabilir.
Buz Hokeyi Sahası
Buz hokeyi sahası ölçüleri kapsamında bir zorunluluk yoktur. Ancak sahaların belirli ölçü aralıklarında olması gerekir. Bu bağlamda oyun sahasının boyutları en fazla 61 metre ve 30 metre genişliğinde olmalıdır. Asgari boyut ise 56 metre uzunluk ve 26 metre en olarak belirlenmiştir. Buz hokeyi sahalarının köşeleri ovaldir. Bu ovallik için belirlenen yarıçap ölçüsü 7-8.5 arasında olmak durumundadır.
Buz hokey sahasının yanlarının ‘bordlar’ tarafından çevrilmiş olması gerekir. Bordlar ağaç veya plastik duvarlar olarak geçmektedir. Yan duvarların alt bölümünde 15-25 cm yüksekliğinde bir tekme bandı olmalıdır. Sahanın tamamı özel olarak belirlenen bir şey yoksa beyaz renkte olmalıdır.
Buz Hokeyi Kuralları
Buz hokeyi kuralları sayesinde bu sporu daha iyi anlamak mümkün olmaktadır. Oyuncuların müsabakada temel amacı, pakı rakip kaleye daha fazla sokmaktır. Pakın gol olarak sayılması için oyuncunun önünde olacak şekilde sürülmesi gerekir. Golün geçerli olması da paka hokey sopası ile vurulmasına bağlıdır.
Oyuncular müsabaka sırasında diske tekme atabilirler. Fakat tekme atılan pak kaleye girerse, bu durumda gol sayılmaz. Sayıları 2-4 arasında değişen hâkemler, ofsayt, faul ve gol gibi kararlar verirler. Rakibini bir şekilde yaralayan sporcu olabilecek en ağır cezayı alır. Bunun yanı sıra sopanın omuzdan yukarıda tutulması, diskin üstüne yatılması da cezaya sebebiyet verir.