Son zamanlarda ilgi görmeye başlayan sporlardan bir tanesi de kızak sporudur. Kızak, bir ya da iki kişinin binebildiği bir araçtır. Sporcular kızağın üstüne sırt üstü şekilde uzanırlar. Kızak sporu zamana karşı yapılmaktadır. İngilizce’de Luge olarak bilinen kızak sporunun kökeni Fransızca’ya dayanmaktır. Kızak ilk olarak 1964 tarihinde olimpiyat oyunları arasında yer almıştır.
Olimpiyat kapsamında sadece bir veya iki kişilik değil, 2 veya 4 sporcunun mücadele ettiği çeşitleri de bulunur. Sporcular start almak için başlangıç çizgisinde iki tarafta bulunan bardan yardım alırlar. Çıkış sonrasında sporcular taktıkları çivili eldivenler ile kendilerini itmektedir. Kızakta başarılı olabilmek için virajlara doğru bir şekilde girecek hesaplamaları yapmak önem arz eder.
Türkiye’de Kızak
Amerika kıtasında Kanada gibi ülkelerde geniş bir kitlesi olan kızak sporunun Türkiye’de bilinmesi, Kanada’da yaşayan bir Türk sayesinde gerçekleşmiştir. Demet Erki Reindeau, kızak sporunun Skeleton branşında mücadele etmekteydi. Türkiye’de kızak sporu adına uluslararasında boy gösterebilmesi için sporcunun gerekli kurumlarla bağlantı kurması gerekti.
Bu doğrultuda 2003 yılında kızak sporu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından Kayak Federasyonu bünyesine eklenmiştir. Federasyonun adına da kızak ibaresi eklenmiştir. Bundan 5 yıl sonra ise özerk bir şekilde Türkiye Kızak Federasyonu kurulmuştur. Federasyon 2 sene sonra sporcu yetiştirme çalışmalarına başlangıç yapmıştır. 13 ila 17 yaş aralığında olan kızak sporcuları, eğitimlerine ve çalışmalarına devam etmektedir.
Kızak Kuralları Nelerdir?
Kızak kuralları nelerdir sorusuna karşılık, öncelikle bu spor dalının gayet anlaşılabilir kurallara sahip olduğu söylenebilir. Kızak (luge) kuralları kapsamında sporcuların tamamlamakla yükümlü oldukları bir rota bulunur. Bu rota zamanlıdır. Yani belirtilen süre içinde parkuru tamamlayan sporcular başarılı olabilirler. Kızak sporcuları, pistin açık olduğu bildirildikten sonra başlangıç noktasından hareket etmek durumundadır.
Kızakçının rotayı sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmesi bitiş çizgisine kızakla ve kayar pozisyonda varmasına bağlıdır. Yani sporcular üzerine binmiş oldukları kızakları iterek ya da başka bir şekilde bitiş çizgisinden geçiremezler. Nispeten kolay bir kurallar bütününe sahip kızakta, kural ihlali yapmadan rotayı tamamlamak için dikkatli olmak gerekir.