Okçuluk sporu dünya üzerinde yoğun bir kitle tarafından hem oynanmaktadır hem de takip edilmektedir. Bu sporda temel olarak oyuncular bir ok ve yay ile bir hedefi vurmayı amaçlamaktadır. Esasen bu sporun kökeni insanlığın ortaya çıkışı ile yakından ilişkilidir. Çünkü bu dönemlerde okçuluk sayesinde insanlar avlarını daha kolay bir şekilde yakalayabiliyorlardı.
Zamanla daha çok insanın ilgisini çeken okçuluk sporları, olimpiyatlarda da yer almaktadır. Oyunun kuralları oldukça anlaşılırdır. Hakem tarafından okçular için belirlenen hedeflere bir numara konmaktadır. Sporcular müsabaka öncesi birbirleriyle eşleşme yaparlar. Belirlenen atış çizgisini geçmek yasaktır. Oku atmak için bir süre beklemek zorunda olan sporcuların attığı ok mutlak suretle havada süzülmelidir.
Türkiye’de Okçuluk
Türkiye’de okçuluk uzun bir tarihe sahiptir. Yaklaşık MÖ 5000’den itibaren farklı bölgelerde varlık gösteren Türkler, okçuluk ile daima yakından ilişkili olmuştur. Öyle ki Türk boyları, at üzerinde ileri, geri ve yan taraflara ok atma konusunda uzman hâle gelmiştir. Bu kapsamda pek çok minyatürde ve resimde at üzerinde ok fırlatan bir Türk görülebilir.
Daha yakın dönemde ise Türkiye’nin uluslararası arenada gösterdiği performans, halkın okçuluğa olan ilgisinin canlanmasına sebep olmuştur. Bireysel erkekler kategorisinde 2020 Yaz Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Mete Gazoz, okçuluğa olan ilginin artmasında baş aktörlerden biri olmuştur. Gazoz haricinde uluslararası organizasyonlarda Türkiye’nin madalya kazanan çok sayıda sporcusu bulunur.
Okçuluk Malzemeleri Nelerdir?
Okçuluk sporuna dair yapılan araştırmalarda bu sporun ekipmanlarının ne olduğu merak edilmektedir. Okçuluk malzemeleri içinde en temel olanı yaydır. Yay üç türde olabilir: Makaralı, olimpik veya geleneksel. Yayın hemen ardından oklar gelmektedir. Burada oku çoğul olarak ele almak gerekir. Çünkü sporcular yarışma esnasında birden fazla ok kullanmaktadır.
Okların üretildiği malzemeler içinde tahta, karbon, alüminyum ve fiber vardır. Bir diğer ekipman ise parmaklık (ya da zihgir) ve parmak ipidir. Parmak ipi daha çok olimpik oyunculara yöneliktir. Bu malzemeler, daha iyi atışlar yapmaya imkân vermektedir. Sadak ve tirkeş de diğer okçuluk ekipmanlarıdır. Kolluk/kolçak, göğüslük, hedef ve hedef kağıdı, dürbün ve puan defteri de diğer okçuluk malzemeleri olarak sıralanabilir.