Ragbi, iki takım arasında oval bir topun hem el hem de ayaklar ile kontrol edilmesiyle oynanan bir takım oyunudur. Oyuncular el ve ayakları ile sayı yaparak rakiplerine üstünlük kurmaya çalışırlar. Ragbi sporunun ragbi birliği ve ragbi ligi olmak üzere farklı kurallar ve farklı oyuncusuna sahip olmak üzere iki türü bulunur. Ragbinin ana vatanı İngiltere’dir.
Bu oyun ilk kez İngiltere’nin Rugby şehrindeki Rugby School’da oynanmıştır. Başlangıçta oyuncu sayısına yönelik bir kısıtlama söz konusu değlidir. Kısa sürede popüler hâle gelen ragbi, günümüzde iki ana kurallar bütünü üzerinden oynanmaktadır. Avustralya, Güney Afrika, Galler, İrlanda, Yeni Zelanda’da ragbinin bir hayli yaygın oynandığı görülür.
Ragbi Kuralları
Her spor karşılaşmasında olduğu gibi ragbi özelinde de bazı kurallar vardır. Ragbi kuralları çerçevesinde bir ragbi ligi öaçının 40’ar dakikalık iki devre üzerinden oynandığı görülür. Çocuk kategorisindeki maçların süresi daha kısa olabilmektedir. Ragbi mücadelelerinde bir hakem, iki taç hakemi olmak üzere üç hakem vardır. Çoğu profesyonel karşılaşmada ek olarak bir de kamera hakemi görevli olur. Her bir takım 15 kişiden oluşmaktadır.
Diğer pek çok spor gibi, rakibinden daha fazla sayı yapan ekip maçı kazanır. Ragbi terimlerinden olan ‘try’, topu kale zeminine değdirmek anlamına gelir ve 5 puan sağlar. Oyuncuların geçerli bir gol atabilmesi için topu kale direkleri arasındaki çıtanın üzerinden geçirmeleri gerekir. Ragbi liginin kuralları çerçevesinde üç tip gol vardır. Bunlar drop gol, faul sonrası atılan penaltı golü ve try sonrası şut hakkıdır.
Ragbi Ekipmanları/Malzemeleri
Ragbi ekipmanları içinde temel olarak yer alan malzemeler ragbi topu, forma ve krampon olarak sıralanabilir. Formaların kalın ve sağlam ve kumaştan yapılması önemlidir. Bu sayede sakatlanma riski en aza indirilir. Oyuncular isteğe bağlı olarak farklı ekipmanları da mücadele esnasında kullanabilirler.
Bunlar da dişlik, başlık ve gövde koruyucusu olarak sıralanır. Opsiyonel kategoride yer alan bu ekipmanlar ince ve hafiftir. Amerikan futbolu ile farklılık gösteren ragbide oyuncular herhangi bir koruma başlığına ihtiyaç duymazlar. Hatta öyle ki ragbide dizlik ve tekmelik dahi kullanılmaz.