Biatlon temelde kayaklı koşunun ve tüfekli atışın bir araya geldiği bir kış sporudur. Bu sporun tarihinin 18. yüzyıla kadar uzandığı bilinmektedir. Köken bilgisine ek olarak biatlonun askeri bir yanı olduğu da bilinmektedir. O dönemde askerlik yapan insanların uzun Norveç ve İsveç sınırlarında devriye gezerken iyi nişan almaları ve hızlı hareket edebilmeleri oldukça önemliydi. Bu noktada biatlon, çeviklik sağlamasıyla o zaman bile popülerdi.
1948 yılında hem biatlon hem de pentatlon kurallarını standart bir hâle getirmek için Uluslararası Biatlon Modern ve Biatlon Birliği kuruldu. Bu spor resmi olarak söz konusu birlikten ayrılarak Uluslararası Biatlon Birliği çatısı altına girdi. Biatlon kapsamında bireysel, sprint, takım, takip ve toplu çıkış gibi etkinliklerin olduğu görülmektedir. Oyuncular engebeli parkurlarda yarışırken hedeflere ateş ederler.
Biatlon Kuralları
Biatlon kuralları çerçevesinde sporcular başlangıçlarını büyük ölçüde belirlenmiş zaman aralıklarıyla yaparlar. Bu aşamada ‘skating’ stili kullanılır. Zaman karşı yarışan sporcular hedeflere vurmak için duraklarlar. Ateş edildiği sırada ayakta durulur ya da yüzükoyun eğilinir. Hedefi kaçıran sporcular ceza alır. Yarışın mesafesi ve hedeflerin sayısı tamamıyla etkinliğin içeriğine bağlıdır.
Erkekler 20 km olan bireysel ana etkinlik, kadınlar için 15 km olarak belirlenmiştir. Bu etkinlikler 4 ateş etme aşaması içerir. Sprint erkeklerde 10 km iken, kadınlarda 7.5 km’dir. Biatlonda kullanılan kayaklar, sporcuların boyundan en fazla 4 cm kısa olmak durumundadır. Batonlar da sporcunun boyunu geçmeyecek uzunlukta olmalıdır.
Biatlon Malzemeleri
Kış Olimpiyatları’nın önemli kategorilerinden biri olan biatlon için bazı temel ekipmanlardan söz edilebilir. Biatlon malzemeleri içinde elbette ilk sırada kayaklar/kızaklar gelmektedir. Kayakların minimum uzunluğu, sporcunun yüksekliğine bağlı olmaktadır. Kros kayaklarının çoğu, köpük çekirdekli fiberglastan yapılmaktadır. Diğer önemli malzemeler ise bağlar, botlar ve batonlar olarak sıralanır.
Bağ/ip ve bot seçiminin iyi yapılması, kayak üzerinde istenilen şekilde hareket edilmesini sağlar. Biatlonun elzem parçalarından biri de tüfektir. Biatletler tüfek ile nişan alırlar. Tüfeklerin ağırlığı 3.5 kg’dan az olamaz. Biatlon kapsamındaki diğer temel malzemeler şöyledir: mühimmat, kol manşeti/askı, koşum takımı, kar örtüsü, gözlem dürbünü ve nişangah.