Snowboard sporu, adından da anlaşılacağı üzere karda yapılmaktadır. Bu sporun surfboard ve kaykaydan tek farkı, kar üzerinde yapılmasıdır. Snowboard tahtalarının uzunluğu değişmekle birlikte ortalama olarak 140-165 cm arasındadır. Tahtaların genişliği ise 24 ila 27 cm arasındadır. Boy ve kiloyla orantılı olarak da tahta boyutlarının değişebildiği görülür. Snowboard tarihi bağlamında 1960’lı yıllara kadar gitmek mümkündür.
Bu yıllarda küçük ski formunda ucunda ip ve ayakta durulan bölümünde pütürlü bir kısım olan, kızaklara benzer şekliyle snowboard sporunun temelleri atıldı. Fikrin ilk sahini olarak Sherman Poppin gösterilmektedir. Zamanla içeriği değişen snowboard, günümüzde popüler sporlardan biri olmayı başarmıştır.
Snowboard Malzemeleri
Snowboard yapabilmek için bazı temel malzemelere/ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Snowboard malzemeleri kapsamında ilk olarak bottan bahsedilebilir. Botlar sayesinde sporcular, snowboard tahtasının üzerinde dengelerini sağlarlar. Bu doğrultuda sıcak tutan ve su geçirmeyen kaliteli botların tercih edilmesi önem taşır. Bir diğer malzeme ise bağlamadır. Bağlama bot ile tahta arasında bağlantıyı sağlamaktadır. Snowboard sporunun asli parçalarından biri de kasktır.
Sporcular kask takara düşme gibi durumlarda olayı minimum hasar ile atlatırlar. Snowboard montu da olmazsa olmaz ekipmanlardan biridir. Yapılacak dönüşlerde zorluk yaşamamak için kuş tüyü montlar tercih edilmektedir. Snowboard malzemeleri içinde sayılabilecek diğer ekipmanlar ise şöyledir: bel koruma, pantolon, gözlük, tahta, çanta, eldiven, bileklik ve iç kıyafetler.
Snowboard Teknikleri ve Hareketleri
Heyecan ve adrenalin hormonunun yüksek seviyede olduğu spor dallarından biri olan snowboard için bazı tekniklerden bahsetmek olanaklıdır. Snowboard teknikleri ve hareketleri kapsamında öncelikle freestyle’dan söz edilebilir. Ülkemizde snowboard sporu ile uğraşan insanların pek çoğu freestyle, daha rahat hareket imkânı sağlaması nedeniyle başlangıç seviyesi için oldukça uygundur.
Bu teknikte herhangi bir kural olmaması da snowboard sporuna ısınmayı sağlar. Freeride özelinde ise freestyle’a göre daha dikkatli olmak gerekir. Çünkü bu teknikte hızlı kayışlar ve nispeten daha esnek hareketler yer alır. Bu nedenle freeride profesyonel sporculara hitap eder. Son olarak da All Mountain’den bahsedilebilir. Söz konusu teknik, hem manevra kabiliyetine hem de vücut kondisyonuna güvenen profesyonellerin tercihidir.